Redovisningar phpmvc

Här kommer redovisningarna för hela kursen att hamna. Bra med allt på ett och samma ställe :)

Kmom03: En gästbok i ditt MVC-ramverk

Oj oj oj, vad jag har bråkat med git och github innan jag fick ordning på allt! Jag trodde jag gjort allt rätt, tills jag skulle backa tillbaka och ladda ner en version. Då upptäckte jag att det saknades filer :( Alltså slängde jag hela repot och började om från början. Nåja, inte helt från början, men jag taggade om alltihop.

Jag tyckte det inte var alltför svårt att hänga med i tutorialen, men vissa delar kändes det som att det saknades en del steg. Så det blev en del jämförelser i alla fall med mos kod, eller ganska mycket om jag ska vara ärlig...

Jag tror jag har ganska bra koll på MVC-strukturen bland annat eftersom man roddar runt upp och ner i mappar nu! Personligen skulle jag nog gärna lägga upp strukturen med mappar för controllers, models och views. Men jag tänker inte rodda runt nu bland mapparna. Jag har inte kollat några andra tutorials, men tänkte försöka kolla Laravel efter kursen.

Extraövningar

CodeIgniter var intressant att pröva på. Jag tycker strukturen är väldigt tydlig och relativt lätt att förstå. Jag gjorde övningen, att bygga gästbok utan problem. Gästbok i CodeIgniter.

Jag kikade lite på vyhantering i nya Lydia, men gick inte närmare in i hur det fungerar i praktiken.

Spamuppgiften gjorde jag och det fungerar så långt jag kan förstå. Jag testade först med ett vanligt textinput-fält med namn ”email” och satte ett villkor på att fältet ska vara tomt, i if-satsen för att lägga till ett meddelande. Så länge man inte skriver in något i email-fältet så sparas meddelandet, vilket gör att det borde fungera som det ska. Satte slutligen input till hidden.

Kmom02: Grunden till ett MVC-ramverk

Detta var ett riktigt tidskrävande kursmoment, men riktigt kul också! Mitt ramverk döpte jag till Zelda, efter äventyrs- och kultspelet med samma namn!

Jag följde tutorialen och tjuvkikade en hel del på mos källkod. Förutom att ramverket döptes till Zelda, så döpte jag den globala variabeln till $ze. Jag tycker strukturen i Lydia/Zelda är logisk och jag hade inga problem att hänga med i resonemanget om strukturen. Intressant att läsa om anledningen till att begreppet mvc skapades, för att dela upp projekt och dess kod för utvecklare (model), designers (view) och logistiker (controller).

I början blev det lite problem för mig när jag skapade .htaccess-filen. Jag lade den nämligen i roten på min localhost, vilket gjorde att alla mina projekt där omdirigerades till phpmvc-mappen! Inget kul alls... Ganska snart kom jag på att man kan ha en .htaccess-fil i vilken mapp som helst och då gick det bättre :)

Jag känner igen en del av strukturen med att ha skilda css:er och functions-filer för teman, då jag kikat lite under huven på både WordPress och Joomla. Jag gjorde inte någonting alls åt utseendet på temat. Var lite sugen på att göra ytterligare ett tema men avstod i brist på tid. Det blir ett senare projekt (om jag nu kommer att vidareutveckla just detta ramverk?).

Tutorialen om base_url() var intressant. Jag har ju stött på problemet med relativa länkar som inte fungerar när man gör omdirigeringar! Kommer inte ihåg på rak arm hur jag löste problemen men antar att jag stött på base_url() vid något tillfälle, annars har jag nog skrivit ”fulkod”, dvs hårdkodat länkarna.

Jag repeterade git/github och gjorde ett nytt repo som jag committade och taggade: Zelda v.0.1.0.

Jag har inte sökt efter ytterligare tutorials om mvc. Kollade Nettuts+: MVC for Noobs och den var bra. Jag gjorde inte heller extrauppgiften, jag tyckte det var tillräckligt svårt att få ihop allt ändå.

Kmom01: En boilerplate

Jag började att läsa de två första kapitlen i boken, men måste säga att allt inte kändes solklart... Det krävs nog att läsas om flera gånger innan allt fastnar.

Nästa steg var att skapa ett GitHub-konto och repository, så nu är jag förberedd för det.

Jag översiktsläste alla länkar i uppgiften, kollade HTML5-boilerplate. Laddade ner både från GitHub (länken) samt kollade mos lösning. Jag hade lite ambitioner att börja koda allt från scratch på denna kurs, men jisses vad många filer det var, redan så här i början... Valde till slut att gå vidare med mos kod, och har kollat igenom alla dokument, men måste erkänna att jag förstod långt ifrån allt.

Jag utvecklar på MacOSX 10.8.4 i Sublime Text och MAMP och fick ihop allt på min localhost, strålande!. Men när jag skulle lägga över allt på studentservern fungerade det dock inte. Jag kommenterade bort rewrite i .htaccess-filen men höll på att bli gråhårig när det inte fungerade i alla fall... Kom till sist på att rensa webbläsarens cache-minne och då fungerade det!!!

Konceptet med Boilerplate är intressant, speciellt på det vis som mos utvecklat det vidare, med en tema-mapp. Det känns lite som ett CMS à la WordPress på det viset. HTML5 är positivt att använda, bla för att doctypen blir kortare... Men, och det tycker jag är lite trist, det var väldigt mycket valideringsfel med Boilerplaten! CSS-koden validerade inte ens för 2.1. Det är kanske som Paul Irish sade, att X-UA-Compatible inte validerar, men det kan man strunta i, för webbläsarna klarar av koden i alla fall...

Jag tyckte detta moment var rätt så svårt, då jag inte förstår all kod riktigt än. Och jag gillar inte att jag inte lyckades få sidan att validera, men jag fick i alla fall ihop en sida till slut. Bra start på kursen!